Nazorg van een tandheelkundige behandeling is onder te verdelen in zorg op korte termijn en zorg na bepaalde tijd.

Korte termijn

De zorg is erop gericht om de overlast na een tandheelkundige behandeling zo veel mogelijk te beperken of te voorkomen.

Vormen van ongemak zijn:

  • napijn
  • zwelling
  • (na)bloeding
  • verkleuring van wang/lip

Ondanks dat genoemde ongemakken normaal zijn na een behandeling waarbij wordt geslepen (behandeling gaatjes, wortelkanaalbehandeling)  of gesneden (kies verwijderen, implantaat plaatsing) kunt u dit voor een groot deel voorkomen door middel van (voorgeschreven) pijnstillers tegen napijn, koelzakken tegen zwelling en compressie met verbandgaas tegen nabloeding.  Het is aan te bevelen om pijnstillers preventief in te nemen voorafgaand aan een behandeling of na behandeling voordat de verdoving is uitgewerkt.

Hechtingen dient u 2 weken te ontzien. Oplosbare hechtingen zullen na 2-6 weken verdwenen zijn. Wonden ( met of zonder hechtingen) kunt u het beste reinigen met een (voorgeschreven) spoelmiddel vanaf 24 uur na behandeling. De dag van behandeling mag u de wond niet spoelen omdat dit nabloeding in de hand werkt. Roken, alcohol , kauwbelasting en inspanning vertragen de wondgenezing. U kunt dit beter vermijden.

Via onderstaande links kunt u een format downloaden van een nazorgprotocol.

Protocol na extractie

Protocol na implanteren

Protocol na bijholteverhoging

Lange termijn

Nazorg op lange termijn is gericht op stabiliteit van een behandeling of voorziening.  Hygiëne is het belangrijkste middel voor behoud. Niet alleen de tandenborstel maar zeker ook ragers en tandenstokers zijn hiervoor onmisbaar. Instructies voor/na behandeling krijgt u van onze professionals. Daarnaast zijn periodieke controles belangrijk om de stabiliteit te meten en waar nodig tijdig afwijkingen te behandelen.

Start typing and press Enter to search