Prothetiek is de wetenschap en activiteit die zich bezig houdt met het ontwerpen en maken van alle soorten indirecte restauraties waarmee verloren kauwfunctie en esthetiek wordt hersteld.

Indirecte restauraties worden buiten de mond om vervaardigd, terwijl directe restauraties in de mond in en op tanden en kiezen worden aangebracht. Dit zijn de algemeen bekende “vullingen”.

De prothetiek is méér dan kunstgebitten ; ook kronen en bruggen valt onder dit vakgebied.

Prothetiek is te verdelen in:

  1. uitneembare constructies
  2. vaste constructies

Reconstructieve tandheelkunde

A. uitneembaar

  • De bekendste is “de volledige gebitsprothese.” Deze kan los op de kaak worden aangebracht maar ook worden vastgeklikt op implantaten. In de onderkaak zijn hiervoor minimaal 2 , in de bovenkaak 4 implantaten nodig.
  • Het “gedeeltelijke kunstgebit/ de partiële prothese”.  Deze kan los maar ook worden geschakeld op bestaande natuurlijke kiezen of op implantaten. Meestal wordt een metalen basisplaat aangebracht: dan heet de constructie “een frame.”

B.  vast

  • Een “kroon”.  Een kroon wordt gebruikt om een te zwaar gerestaureerde kies/tand of een gebroken kies/tand te herstellen. Bij een verloren kies/tand kan vooraf een implantaat worden geplaatst in de “open ruimte”. Dit implantaat heeft dan de functie van wortel waarop een kroon de kauwfunctie of esthetiek herstelt.
  • Een “brug”. Dit zijn minimaal drie kronen naast elkaar; Twee daarvan zijn natuurlijke wortels of implantaten met daartussen of ernaast het brugdeel dat “hangt” boven de kaak.
  • Kronen en bruggen worden zowel achter in de mond gebruikt als ook bij de voortanden. Bij het gebruik van implantaten is de positie en angulatie van de gebruikte implantaten van groot belang. Wij hebben daarmee veel ervaring.
  • Indien alle tanden en kiezen verloren zijn gegaan is herstel van de kauwfunctie met een vaste brug(gen) gecompliceerd aangezien ook bot en slijmvliezen zijn verloren gegaan/ gekrompen. Herstel met vaste bruggen op implantaten is beperkt mogelijk. Meestal dient ook de kaakkrimp hersteld te worden met prothetisch kunsthars (roze) zoals bij een prothese, maar dan vastgeschroefd op implantaten (all-on-4)
  • Herstel van beethoogte. Door forse kauw- en maalkrachten zullen veel gebitten slijten en wordt de beet te diep. Dit leidt tot spanningen in kauwspieren en breuk van glazuur. Herstel van de beethoogte is eerst nodig zodat elk nieuw te vervaardigen brug en kroon kan functioneren in de genormaliseerde beet.

Start typing and press Enter to search