Voor de behandeling van tandvlees aandoeningen staan onze gediplomeerde mondhygiënisten en preventieassistenten voor u klaar. Meestal vindt deze behandeling plaats op verwijzing van uw tandarts.
Tijdens de controle geven we uw tandvlees een cijfer. Dat cijfer geeft aan of uw tandvlees gezond of ongezond is. Afhankelijk van de waarde van het cijfer krijgt u een verwijzing naar de preventieassistent of de mondhygiënist.
Een preventieassistent reinigt uw mond van tandplaque, tandsteen en aanslag. Ze laat u zien waar uw eigen mondhygiëne te kort schiet en geeft u instructies om dit te verbeteren. Een preventieassistent reinigt een gebitselement en de wortel tot 3 mm onder het tandvlees.
Indien de ruimte langs de wortel dieper is dan 3 mm onder het tandvlees ( pocket) dan zijn de vezels waarmee de tand in het kaakbot is verankerd door bacteriën vernietigd ( zie hoofdstuk “parodontologie”). In deze situatie krijgt u een verwijzing naar een mondhygiëniste.
Wat doet de mondhygiëniste
- Maakt een schema van alle parodontaal aangetaste elementen: de pocketstatus
- Bespreekt uw situatie, stelt een behandelplan en begroting op en bespreekt met u het behandeltraject
- Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van gaatjes, tandvleesaandoeningen en het effect van voeding, roken, lifestyle en gedrag;
- Geeft voorlichting over de gevolgen van niet behandelen;
- Geeft voorlichting en instructies over de manieren van gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;
- Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad. Indien u dit wenst kunt u het laten verdoven;
- Brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride en/of sealants;
Indien u een aanvullende tandartsverzekering hebt zal een groot deel van de behandeling van een preventieassistent of mondhygiënist worden vergoed. Met de overhandigde begroting kunt u vooraf nagaan welk deel dit is. Een behandeling bij een mondhygiënist is intensief en kost veel tijd. Dit betekent meerdere behandelzittingen voor u. Het effect van een behandeling is niet gegarandeerd en pas na de volledige eerste behandelfase meetbaar. Na de evaluatiefase wordt met u besproken hoe de nazorg wordt ingericht dan wel of vervolgbehandeling ( bacteriekweek, medicatie, doorverwijzing parodontoloog) nodig is.