Implantologie

Implantologie

A.W. Viskil is sinds 2007 geregistreerd als Implantoloog bij de NVOI; de Ned. Vereniging voor Orale Implantologie

Indien tanden en kiezen verloren zijn gegaan en u wenst herstel van uw kauwfunctie of esthetiek , dan bieden implantaten een oplossing. Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt aangebracht. Daarmee is een implantaat het ‘fundament” voor het bouwwerk dat erop geplaatst kan worden. Dit bouwwerk kan bestaan uit een kroon, een brugpijler of een klikgebit.

Het fundament dient wel voldoende draagvlak te hebben. Daarom zijn er implantaten in verschillende lengtes en diameters. De keuze voor diameter ( 3- 6 mm) en lengte ( 6-16 mm) wordt bepaald door de functie van het bouwwerk , de dikte van het kaakbot waarin het implantaat wordt bevestigd en de ligging en het verloop van anatomische structuren zoals zenuwbanen, bloedvaten en de neus(bij)holte. In een tandeloze kaak treedt krimp van bot op. Mensen die lang tandeloos zijn hebben vaak te weinig botvolume. Als voorbehandeling zal de kaak verhoogd of verbreed moeten worden. Implantaten zijn gemaakt van titanium , een metaal dat goed opgenomen wordt door het lichaam. Hetzelfde materiaal wordt gebruikt in de orthopedie ( kunstheupen en -knieën).

Meer informatie over botopbouw

Er moet voldoende kaakbot zijn om een implantaat met de juiste diameter en juiste positie te kunnen plaatsen. Na de verwijdering van een tand of kies, zal de kaak op deze plaats gaan slinken. Dit proces (resorptie) zal de eerste maanden na het trekken snel kunnen verlopen, waarna de snelheid over het algemeen na ongeveer een jaar naar een lager niveau zal afnemen. Uitneembare voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een (gedeeltelijk) kunstgebit, welke op het tandvlees drukken zullen het slinken versnellen!

Hierboven is te zien wat er kan gebeuren met de onderkaak na het verlies van alle tanden en kiezen. Niet alleen zal een kunstgebit veel minder houvast hebben, tevens kunnen sommige spieren niet meer goed aanhechten, waardoor het gelaat kan veranderen/invallen!

De mate waarin het kaakbot na het trekken zal slinken, is moeilijk te voorspellen en verschilt van persoon tot persoon. Maar als een tand door bijvoorbeeld een infectie of een ongeluk/klap al bot heeft verloren is de situatie ongunstiger dan in het geval de tand nog volledig omgeven was door bot.

De kaakwal afgebeeld op de linkerafbeelding is na extractie van de tand smaller geworden (horizontale resorptie) en de kaakwal op de afbeelding hierboven heeft duidelijk hoogte verloren (verticale resorptie).

Met name in cosmetisch belangrijke gebieden, zoals bij de snijtanden boven, is het belangrijk dat het implantaat op precies de juiste hoogte en positie staat, omdat anders de uiteindelijke kroon een onnatuurlijke vorm en/of lengte zal kunnen hebben. Tevens moet het implantaat in deze positie voldoende omgeven zijn door bot en tandvlees. Mocht de kaakwal in de breedte en/of de hoogte tekort komen om hieraan te voldoen, dan zal een botherstel / guided bone regeneration operatie uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor kan het geslonken deel van het bot opnieuw worden hersteld. Deze operatie kan in sommige gevallen tegelijkertijd met het plaatsen van het implantaat worden uitgevoerd en in andere gevallen zal worden gewacht met implanteren tot dat het bot is aangegroeid.

Botherstel van een te smalle kaakwal

In de bovenste afbeelding is te zien dat een deel van de schroef van het implantaat aan de linkerkant niet bedekt is met bot. Na het plaatsen van het implantaat zal de implantoloog het gebied waar te weinig bot is opvullen en bedekken met een soort van velletje. Dit wordt een membraan genoemd.

Bron: www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/botopbouw

Start typing and press Enter to search